Τα νέα μου

Προχωράμε στο κλείσιμο εντός του 2020 του προγράμματος ξενοδοχείων

Συνέντευξη στην Βραδυνή της Κυριακής.

Κύριε υπουργέ, η έξαρση της πανδημίας και η προσπάθεια της κυβέρνησης να μην εξαπλωθεί ο ιός περαιτέρω, είναι αυτό το διάστημα κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Με αφορμή αυτή την μέριμνα, στο θέμα των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας υπάρχει εικόνα για το αν νοσούν ποιοι νοσούν και αν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης στα ΚΥΤ και τις υποδομές της χώρας;

Κρατάμε την επίπτωση του κορονοϊού στους αιτούντες άσυλο στο 1%. Σε σύνολο 92.000 διαμενόντων, έχουμε 950 κρούσματα και 1 απώλεια ανθρώπινης ζωής Από την πρώτη στιγμή λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα, με το πρόγραμμα “Αγνοδίκη” που περιλαμβάνει άμεση μεταφορά των νέων αφίξεων σε ειδικά σχεδιασμένες δομές υγειονομικής απομόνωσης (καραντίνας), τεστ στα σημεία εισόδου, άμεση και αποτελεσματική ιατρική βοήθεια με ιατρικές μονάδες που λειτουργούν εντός των δομών και οι διαμένοντες επιστρέφουν στις σκηνές τους ή βγαίνουν εκτός δομής, όταν πλέον έχουν γίνει εντελώς καλά.

Όλα τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού δεν έχει συμβάλλει στην έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα. Και γι΄ αυτό θέλω να ευχαριστήσω, τους υπαλλήλους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον ΕΟΔΥ, τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους που εργάζονται στη χώρα μας ως απεσταλμένοι των διεθνών οργανισμών, για τη βοήθεια και τη συμβολή τους.

 

Γνωρίζει το υπουργείο σας σε τι κατάσταση βρίσκονται; Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού από πρόσφυγες που γυρίζουν εκτός δομών στους δρόμους; Υπάρχει καταγραφή τους;

Γνωρίζουμε τους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε δομές, σε διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ή σε ξενοδοχεία του προγράμματος FILOXENIA. Συνολικά 70 χιλιάδες σήμερα. Και υπάρχει μέσω ΕΟΔΥ αλλά και με άλλους παρόχους ιατρική στήριξη. Στα κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ισχύουν μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας. Πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση θερμομέτρηση του προσωπικού κατά την είσοδο και την έξοδο από τα ΚΥΤ ή τις δομές, ιχνηλατούνται συνεχώς διαμένοντες που εμφανίζουν ύποπτες επιπλοκές υγείας και υποβάλλονται σε τεστ για την ανίχνευση του Covid 19.

Όσοι έχουν λάβει άσυλο, καθώς και οι νόμιμοι μετανάστες που ζούνε στη χώρα μας ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με όλους τους κατοίκους της χώρας. Έχουμε τα στοιχεία διαμονής τους και ανά περιόδους ανανεώνεται η άδεια παραμονής τους.

 

Υπάρχει κίνδυνος μέσω αυτών των ανθρώπων να υπάρξει μετάδοση του ιού και σε άλλους συμπολίτες μας ;

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, τα κρούσματα τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υγειονομικής απομόνωσης και ταυτόχρονα ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτησης του κύκλου επαφών τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η έξοδός τους από τις δομές. Παρακολουθούνται ιατρικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της απομόνωσής τους και σε περίπτωση που χρειαστεί η άμεση μεταφορά τους στο κοντινότερο νοσοκομείο για νοσηλεία. Έχει αποδειχθεί ως σήμερα ότι με τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουμε, με τα τεστ που κάνουμε και τα όσα εφαρμόζουμε, ελέγχουμε την κατάσταση και φροντίζουμε τη δημόσια υγεία.   

 

Πότε θα ξεκινήσει η δημιουργία και νέων μονάδων φιλοξενίας προσφύγων που μέχρι τώρα υπάρχει στην Αμυγδαλέζα αλλά και στη Κώ εκτός της Σάμου και της Μυτιλήνης. Που προβλέπεται να δημιουργηθούν αυτά τα νέα κέντρα;

Σήμερα λειτουργούν 6 Κέντρα Υποδοχής και 32 Δομές στη χώρα. Στόχος μας είναι να μειωθούν οι δομές τα επόμενα χρόνια ως αριθμός αλλά και να μετατρέψουμε ανοικτές δομές σε κλειστές / ελεγχόμενες. Δομές που θα διαθέτουν: 

  • σύγχρονα μέσα ελέγχου εισόδου / εξόδου, με έλεγχο εισερχομένων (ήδη έχει παραληφθεί από τα ΚΥΤ ο σχετικός εξοπλισμός και εκδίδονται οι πρώτες κάρτες για αιτούντες και προσωπικό. Στη συνέχεια, θα αποκτήσουν και τα πιστοποιημένα μέλη των πιστοποιημένων στο Μητρώο μας ΜΚΟ)
  • διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα
  • συστήματα ασφαλείας & πυρασφάλειας
  • αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, που δεν θα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και δεν θα επηρεάζονται από μία δυνατή βροχή.

Θα είναι δομές που θα εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας. Ήδη σε Σάμο, Κω και Λέρο έχουν αρχίσει τα έργα και το 2021 θα είναι έτοιμα τα νέα κέντρα. Και ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή δομών στα υπόλοιπα σημεία εισόδου της χώρας. Ώστε το 2021 να κλείσει η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι Λέσβου.

 

Πλέον δεν υπάρχουν αυξημένες ροές προσφύγων προς την χώρα μας και αυτό είναι κάτι που καταφέραμε ως Ελλάδα κ. Υπουργέ επειδή στάλθηκαν τα σωστά μηνύματα. Το πρόβλημα πάλι αντιμετωπίζει η Ιταλία και τα παράλιά της. Εμείς κινδυνεύουμε να ξανά δούμε εικόνες σαν και του 2015;

Κύριε Γιακουμή, εφαρμόζουμε μία αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που οδηγεί σε στοιχεία που δείχνουν σαφή, ουσιαστική και δραστική αλλαγή σε όλους τους τομείς του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ούτε στο μεταναστευτικό.

Στο εξάμηνο Μάιος – Οκτώβριος, η μείωση ροών είναι 90% (2020: 4.345 2019: 44.348).  Στα νησιά η μείωση καταγράφεται στο -97% (2020: 1.205 2019: 36.931).

Ακολουθούμε μια πολιτική στοχοπροσηλωμένη στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες εμπλοκής σε θάλασσα και στεριά. Όμως αποστολή μας, όπως και αποστολή της FRONTEX, είναι η αποτελεσματική προστασία των κοινών μας συνόρων. Ειδικά σε εποχές που η ασφάλεια είναι βασικό ζητούμενο στην Ευρώπη.

Το θετικό ισοζύγιο επιστροφών - αφίξεων συνεχίζεται σταθερά, τόσο για τον μήνα Οκτώβριο (1.434 αποχωρήσεις - 1.193 αφίξεις) όσο και για το πεντάμηνο Ιουνίου-Οκτωβρίου (5.733 αποχωρήσεις- 4.061 αφίξεις).

Η αύξηση της έκδοσης αποφάσεων ασύλου έφτασε το 73%, σε σχέση με το 2019 (2020: 70.419, 2019: 40.634) και η μείωση των εκκρεμών αποφάσεων το -38%.  Στόχος μας για το 2021 η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών υποθέσεων.

Δημιουργήσαμε νέο πλαίσιο ελέγχου της λειτουργίας και της οικονομικής δραστηριότητας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του Μεταναστευτικού. Η επιδοματική πολιτική του παρελθόντος λειτουργούσε ως πόλος έλξης παράτυπων μεταναστών, καθώς και ως πηγή χρηματοδότησης για την παράνομη δράση των λαθροδιακινητών.Το κράτος μας κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να κινητροδοτεί πλέον οικονομικά την άφιξη ανθρώπων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας ή επιλέγουν συνειδητά να μην ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Με αυτή την πολιτική φτάσαμε στην ουσιαστική και διατηρήσιμη αποσυμφόρηση των νησιών. Η επόμενη πρόκληση, για την οποία ήδη έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα, είναι η μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Προχωράμε στο κλείσιμο εντός του 2020 του προγράμματος ξενοδοχείων, μέχρι στιγμής έχουν κλείσει 27 και μένουν ακόμα για κλείσιμο 40 ξενοδοχειακές δομές. Το 2021 στοχεύουμε από τις 32 δομές σε όλη την υπόλοιπη χώρα να μειωθούν σε 26.

Πέραν όλων αυτών, βρισκόμαστε, όπως γνωρίζετε, σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Μια διαπραγμάτευση, όπου η Ευρώπη καλείται να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση