Βουλή

Νότης Μηταράκης: “Δεσμευόμαστε για μηδενική μόνιμη παραμονή σε δομές στα νησιά και στην ακριτική Ελλάδα”

“Στόχος μας είναι το 2021 οι νέες δομές να είναι σχεδόν άδειες, χάρη στην ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων και την αποσυμφόρηση των νησιών” υπογράμμισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ενώ αναφερόμενος για το διάστημα μετά το 2021 δεσμεύτηκε “για μηδενική μόνιμη παραμονή σε δομές στα νησιά και στην ακριτική Ελλάδα”.  

Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-2021 ο κ. Μηταράκης παρουσίασε μετρήσιμα αποτελέσματα τόσο στον ουσιαστικό περιορισμό των ροών όσο και στο δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες και στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα.  

Ειδικότερα, αναπτύσσοντας τις επτά μεγάλες αλλαγές του τελευταίου ενιαμήνου, σημείωσε:  

  • Τη μείωση των ροών κατά 73%, καθώς οι αφίξεις μεταναστών στη χώρα μας είναι 12.289, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν 44.734. 

  • Την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και την αύξηση κατά 82% σε σύγκριση με το 2019 (36.306 το 2019, 66.221 τον Σεπτέμβριο του 2020) και τη μείωση κατά -36% των εκκρεμών αποφάσεων Ασύλου. Όπως υποστήριξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, βάσει στοιχείων της EUROSTAT, η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου είναι η δεύτερη πιο αποτελεσματική Υπηρεσία Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

  • Το θετικό ισοζύγιο αναχωρήσεων/ αφίξεων, καθώς το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου αναχώρησαν συνολικά  3.746 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα οι αφίξεις ήταν 2.415, ενώ από την αρχή του έτους, 7.435 άτομα έχουν αποχωρήσει από την χώρα και εκκρεμούν 3.151 συμφωνημένες μετεγκαταστάσεις: 

  • Το νέο πλαίσιο ελέγχου της λειτουργίας και της οικονομικής δραστηριότητας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του Μεταναστευτικού.  

  • Τον περιορισμό των παροχών στέγης και επιδόματος στον ένα μήνα (από έξι) στις περιπτώσεις έκδοσης τελεσίδικης απόφασης ασύλου.  

  • Τη μείωση κατά - 53% των διαμενόντων στα ΚΥΤ των νησιών και κατά - 49% των διαμενόντων στα νησιά (Ιανουάριος 2020, 42.004 - Σεπτέμβριος 2020, 21.564 ). 

  • Την υλοποίηση του φιλόδοξου αλλά ρεαλιστικού σχεδίου δημιουργία Κλειστών, Ελεγχόμενων Δομών στα νησιά και την ενδοχώρα με σύγχρονα μέσα ελέγχου εισόδου / εξόδου, με έλεγχο εισερχομένων, διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ με δρόμο ανάμεσα, συστήματα ασφαλείας & πυρασφάλειας, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, που δεν θα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και δεν θα επηρεάζονται από μία δυνατή βροχή και θα εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας.  

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης ενημέρωσε την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα κέντρα σε Σάμο, Κω και Λέρο.  

Σημείωσε ότι  η παρούσα Κυβέρνηση, για δεύτερη φορά, μετά τον Φράκτη του Έβρου, έρχεται στην αρμόδια Επιτροπή να παρουσιάσει το έργο και την διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου του έργου, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ - όπως είπε - παρότι διατέθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια για την διαχείριση του μεταναστευτικού, καμία σύμβαση δεν παρουσιάστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, αφού καμία σύμβαση δεν ήταν άνω των 20 εκ, ώστε να έρθει για ενημέρωση στη Βουλή, αν και δαπανήθηκαν πάνω από 2 δις για το μεταναστευτικό.  

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι τα πρόσφατα γεγονότα της Μόριας κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών που θα εγγυώνται την ασφάλεια ΟΛΩΝ, αιτούντων και ντόπιου πληθυσμού, που θα θωρακίζουν την υγεία όλων σε καιρό πανδημίας και που φυσικά θα εξασφαλίζουν στέγη και δικαιώματα σε όσους πραγματικά το δικαιούνται. Με τη σύμβαση αυτή, συνέχισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση ως Κυβέρνηση, ώστε αφενός να λύσουμε το ζήτημα του υπερπληθυσμού και αφετέρου να κατασκευάσουμε νέα ΚΥΤ σύγχρονα και αξιοπρεπή, μα πάνω απ’ όλα, ασφαλή. 

Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι: 

  • Στη Σάμο, η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Ζερβού», σε έκταση περίπου 200 στρ. και υφίσταται ήδη όμορη έκταση 45 στρεμμάτων, όπου κατασκευάζεται δομή από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.). Θα έχει δυναμικότητα 1.800 θέσεων και η συνολική δυναμικότητα, συμπεριλαμβανομένων των 1.200 θέσεων της δομής που κατασκευάζεται από τον Δ.Ο.Μ., θα είναι 3.000 θέσεων. Η υφιστάμενη δομή στο Βαθύ θα κλείσει. 

Στη Κω, η δομή θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Μεσοβούνι», του Δήμου Κω, σε έκταση περίπου 67 στρ. Σε όμορη έκταση εντός του «Στρατοπέδου Καπετάν Λαζαρή» (96 στρ.), όπου υφίσταται ΚΥΤ και θα έχει δυναμικότητα 2.000 θέσεων και συνολική δυναμικότητα 3.290, συμπεριλαμβανομένης της υφιστάμενης δομής. 

Στη Λέρο, η δομή θα αναπτυχθεί στη θέση «Όρμος Λακκί» του Δήμου Λέρου, σε έκταση περίπου 63 στρ., θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.860 θέσεων, ενώ η υφιστάμενη δομή θα κλείσει. 

Τέλος, ο κ. Μηταράκης ανέλυσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τους χώρους που θα διαθέτουν οι νέες δομές, ενώ αναφορικά με το κόστος, υπογράμμισε το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Emergency Assistance του Asylum, Migration and Integration Fund, σύμφωνα με την Συμφωνία Χρηματοδότησης με κωδικό “HOME/2020/AMIF/AG/EMAS/0127” και πως η συνολική αξία του έργου - συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ - είναι 120.853.172,07 €.  

Δείτε την Πρωτολογία εδώ

https://www.youtube.com/watch?v=o-clfxTX0iI&feature=youtu.be

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχή μιας συνεδρίασης κάθε εβδομάδα εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής και συζητούνται αναφορές και ερωτήσεις
Αναφορά
Καθένας ή πολλοί μαζί μπορούν να απευθύνουν εγγράφως και επωνύμως παράπονα ή αιτήματα στη Βουλή των Ελλήνων. Οι Βουλευτές μπορούν, εάν το επιθυμούν, να υιοθετήσουν τις αναφορές αυτές. Ο Υπουργός είναι υποχρεωμένος, εντός είκοσι πέντε ημερών, να απαντήσει στην αναφορά.
Επίκαιρη Ερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας, κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, οι οποίοι απαντούν προφορικά. Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός απαντά ο ίδιος σε δύο τουλάχιστον επίκαιρες ερωτήσεις που αυτός επιλέγει. Επίκαιρες ερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σε τρεις συνεδριάσεις κάθε εβδομάδα, αλλά και στο Τμήμα διακοπής των εργασιών.
Επερώτηση
Οι επερωτήσεις αποσκοπούν στον έλεγχο της Κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις της. Οι Βουλευτές που έχουν καταθέσει ερωτήσεις ή αίτηση κατάθεσης εγγράφων μπορούν να τις μετατρέψουν σε επερωτήσεις εάν κρίνουν ότι η απάντηση του Υπουργού δεν είναι επαρκής. Οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Εάν υπάρχουν περισσότερες επερωτήσεις για το ίδιο θέμα, η Βουλή μπορεί να αποφασίσει την ταυτόχρονη συζήτησή τους, ή ακόμη και τη γενίκευση της συζήτησης.
Επίκαιρη Επερώτηση
Για θέματα της άμεσης επικαιρότητας οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν επίκαιρες επερωτήσεις. Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητούνται κάθε Δευτέρα στην Ολομέλεια αλλά και σε ορισμένες συνεδριάσεις του Τμήματος διακοπής των εργασιών. Κατά γενικό κανόνα, οι διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τις επερωτήσεις εφαρμόζονται και στις επίκαιρες επερωτήσεις.
Ερώτηση & ΑΚΕ
Οι Βουλευτές μπορούν να απευθύνουν εγγράφως στους Υπουργούς ερωτήσεις για οποιαδήποτε δημόσια υπόθεση, οι οποίες σκοπούν στην ενημέρωση της Βουλής σχετικά με την υπόθεση αυτή, ενώ παράλληλα δύνανται να ζητούν και την κατάθεση σχετικών εγγράφων. Οι Υπουργοί οφείλουν να απαντούν εγγράφως στους ερωτώντες Βουλευτές εντός είκοσι πέντε ημερών.
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Οι Βουλευτές έχουν το δικαίωμα να ζητούν εγγράφως από τους Υπουργούς την κατάθεση εγγράφων σχετικών με κάποια δημόσια υπόθεση. Ο Υπουργός οφείλει να καταθέσει εντός μηνός τα ζητούμενα έγγραφα. Πάντως δεν μπορούν να κατατεθούν έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό.
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Γ. Καμίνη
Κύριε συνάδελφε, καταρχήν, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για μια πολύ σημαντική επισήμανση που κάνατε, ότι δυστυχώς στο μεταναστευτικό –επειδή υπάρχουν και έντονα συναισθήματα- κυκλοφορούν πάρα πολλά fake news και παρασύρουν την κοινή γνώμη, πολλές φορές με λανθασμένες πληροφορίες. Γι’ αυτό πραγματικά επικροτώ την ερώτησή σας.

Δημοφιλή Θέματα

Τελευταία Νέα

Αναζήτηση